Suar boomstamtafels - een "eye-catcher" in huis
Vanwaar is suar-hout afkomstig?
Suar hout is afkomstig van een reusachtige snelgroeiende boom die groeit in tropische gebieden rond de evenaar, waaronder Indonesië. Deze botanische naam voor deze boomsoort is “Saman Samanea”, maar wordt in de Indonesiche volksmond ook vaak de Afrikaanse schaduwboom genoemd. De boomsoort zou destijds immers vanuit Africa geïmporteerd zijn.
Vanwaar komt de naam "schaduwboom"?
De naam “schaduwboom” spreekt voor zich: de gigantische brede kruin van de boom zorgt immers voor een prachtig schaduwdak. De boom wordt tot 25 meter groot en de kruin kan wel tot 40 meter diameter uitgroeien. Ja, reusachtig dus. Daarom dat deze houtsoort zo populair is voor het maken van boomstamtafels, zowel de “ronde” die gemaakt worden uit schuiven van de stam als de “rechthoekige” die in langsrichting uit de stam of zware kruintakken gezaagd worden. Weinig andere boomsoorten bieden deze mogelijkheid.
Is suar hout een duurzame houtsoort?
Het voordeel van de suar boom is dat de boom heel snel groeit. Deze boomsoort is dan ook niet beschermd noch bedreigd. Niettegenstaande hiervan, verstrekken onze leveranciers steeds het V-label “Legal wood” certificaat wat betekent dat het hout op duurzame legale manier gekapt is volgens de regels van The European Timber Trade Federation.
Wat is het typerende uitzicht van suar hout?
Het hout is bijzonder sterk omwille van de structuur van het hout. Bij de meeste houtsoorten is de bast (gedeelte tussen de schors en het hout) bijzonder zacht en niet bruikbaar voor verwerking. Bij SUAR-hout is de bast ook zachter dan de rest van het hout (kernhout), maar toch nog voldoende hard en duurzaam om te verwerken. Hierdoor krijg je de zeer typerende randen die wit/crèmekleurig zijn terwijl de rest van het hout veel donkerder is. Hierdoor krijg je een “echte” boomstamtafel waar iedereen naar uitkijkt.
Is het hout voldoende gedroogd?
Een bijzonder goede vraag want als je een mooie tafel wil hebben voor een lange periode, dan is het belangrijk dat het hout langzaam en voldoende gedroogd is zodat de harsen uitgehard zijn. Als het hout op een correcte en natuurlijke manier gedroogd wordt, is het een tropische houtsoort die gebruikt kan worden in drogere klimaten zoals in West-Europa. Wij kopen ons suar hout in bij onze leveranciers die al het hout op een natuurlijke wijze laat drogen. Dit is een kunst op zich!
Dus ja, wij laten onze tafelbladen drogen in hun natuurlijke omgeving en kiezen wij onze stukken hout zelf uit op de “droogweide” van onze geselecteerde leveranciers. Dit biedt ons de garantie dat onze tafels kwalitatief goed zijn en dat we daarna geen onaangename verrassingen krijgen.
Blijft SUAR-hout “werken”?
Ja, net zoals elke houtsoort, kan en zal suar hout na verwerking nog steeds blijven werken, vooral bij grote temperatuur- of luchtvochtschommelingen. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in de woning voldoende hoog en stabiel te houden.
Wel is het zo dat SUAR-hout veel minder “leeft” in vergelijking met veel andere houtsoorten zoals bijvoorbeeld beuk of eik, maar hout blijft leven.
Ook kunnen er lichte vervormingen optreden waardoor er hoogteverschillen kunnen ontstaan of de tafel niet meer perfect waterpas blijft, vooral ter hoogte van barstjes en scheuren of waar de tafel al natuurlijke vervormingen of openingen heeft. Hout is een natuurlijk en levend product waarbij het werken van het hout inherent deel uitmaakt van het product. Het geeft de SUAR-tafel een extra karakter. Als bepaalde vervormingen of barstjes storend zijn, dan is het uiteraard altijd mogelijk om de randen te verzachten of de niveauverschillen bij te schuren en nadien de bescherming (olie of vernis) opnieuw bij te werken.
Het is dus perfect normaal dat de tafel na een zekere tijd barstjes en scheurtjes krijgt, meestal aan de kopkanten. Bestaande schuurtjes en barsten kunnen dus ook groter en kleiner worden met de tijd. Dit is perfect normaal en behoort tot de typische kenmerken van een boomstamtafel.