Teakhout
Waar komt teakhout vandaan?
Teakhout is afkomstig van de boom “Tectona Grandis”. In Indonesië wordt teakhout “Jati” genoemd. Dit is de enige boom die echt teakhout levert. Ons teakhout is afkomstig van Indonesië (Java). De plantage teakbomen worden gemiddeld 20 tot 30 meter hoog en de diameters variëren van 50 cm tot 90 cm. De teakboom is een traag groeiende boom, dus hoe langer en vooral hoe breder het hout, hoe duurder. De boom heeft grote felgroene bladeren en bloeit op regelmatige tijden waardoor er grote trossen met zaden ontwikkelen. De achterzijde van de bladeren zijn ruw en werden in het verleden gebruikt als schuurpapier.
Is teakhout duurzaam?
Gedurende vele jaren werd teakhout op een niet-duurzame wijze ontgonnen met alle nefaste gevolgen voor de natuur. Gelukkig is het bewustzijn daarrond de laatste jaren sterk gegroeid en is er ook een sterk regulerend wetgevend kader van toepassing. Wij zien erop toe dat al onze leveranciers steeds het V-label “Legal wood” certificaat aanleveren, wat betekent dat het hout op duurzame legale manier gekapt is volgens de regels van The European Timber Trade Federation. Al onze teakmeubelen zijn door ons ingevoerd met een FLEGT certificaat die bij de EU administratie geregistreerd en gevalideerd wordt.
Zijn er verschillende kwaliteiten teakhout? Wat is het vershil tussen nieuwe en oude teak?
Een eerste onderscheid in kwaliteit kan gemaakt worden op basis van oude teak, ook wel koloniale teak genoemd versus nieuwe teak of plantageteak.
Plantageteak is in principe van goede kwaliteit, afhankelijk van de kwaliteitssoort (zie hieronder). Oude teak daarentegen is teakhout dat herwonnen wordt uit oude woningen, schepen enz. Het ene stuk hout is dus zeker niet het andere en vaak worden de slechte stukken, gaten van nagels of houttappen enz weggewerkt door het inbrengen of inkleven van herstelstukjes. Vaak worden ook dunnere latten op elkaar gekleefd om een dikke lat te maken. Dit kan na een zekere tijd voor problemen zorgen. Er bestaan uiteraard ook meubelen van goede kwaliteit die uit oude teak gemaakt zijn, maar deze ‘goede’ stukken teak hebben uiteraard hun prijskaartje. Laat je dus niet vangen door alleen maar de prijs te vergelijken!
Wat betekenen de kwaliteitsletters? Wat is de kwaliteit van afwerking? Fijnheid van schuren?
Teakhout wordt volgens kwaliteit ingedeeld, aangeduid met een letter. De beste kwaliteit krijgt de letter A. Dit wordt vaak ook wel de premium kwaliteit genoemd. Het hoeft geen uitleg dat de prijs sterk verschilt afhankelijk van deze kwaliteit.
Behalve de kwaliteit van het hout, is de fijnheid van opschuren ook van zeer groot belang. Kwaliteitsmeubelen voelen glad tot zelfs bijna ‘zacht’ aan en kunnen zelfs blinken bijna alsof ze een vernislaag gekregen hebben. Ja, het ene meubel is dus zeker het andere niet…. En als je weet hoeveel uren en dagen schuurwerk er nodig is om teakhout zo mooi te krijgen, dan begrijp je ook wel de prijsverschillen op de markt.
Hoe kan je teak onderhouden?
Zonder specifiek onderhoud vergrijzen teak meubelen met de tijd. Dit is een natuurlijk proces, typisch voor teakhout. Het originele uitzicht kan behouden worden door het hout te behandelen met speciale teakolie (geen vernis).
Als teak langere tijd in een natte omgeving staat (bvb tijdens de winter buiten), dan kan er een groene aanslag op het hout komen. Indien gewenst kan het hout gewassen worden met een harde borstel, warm water en zwarte zeep. Daarna gewoon met water afspoelen en laten drogen.
Mag je teak meubelen reinigen met de hogedrukreiniger…?
Het is sterk af te raden om teakhout te “ontgrijzen” of te reinigen met een hogedrukreiniger. Hierdoor raakt het hout beschadigd en komen de ‘haartjes’ van het hout recht te staan, verdwijnt het gladde uitzicht en worden de meubels jaar na jaar sneller vuil.
Als er vlekken zijn, dan kan je dit gemakkelijk verwijderen door het hout met fijn schuurpapier op te schuren.
Wat is de beste temperatuur en vochtigheid voor teakmeubelen?
Hoewel teakhout afkomstig is uit een zeer vochtig klimaat, kan het hout toch langzaam gaan rotten als het een langere tijd in water blijft staan.
Onder invloed van (fel) zonlicht, vochtigheid en temperatuurschommelingen kan en zal het teakhout krimpen en/of uitzetten. Hierdoor ontstaan er typisch kleinere scheuren en barsten in het hout. Dit is een natuurlijk proces en niet erg. Bij veranderende omstandigheden kunnen dergelijke barstjes en scheuren zelfs weer dicht gaan. Mochten de scheuren als storend ervaren worden, dan bestaat uiteraard de mogelijkheid om deze op te vullen met houtpasta. Dit kan perfect door de klant zelf uitgevoerd worden als onderdeel van het normale onderhoud van de meubelen.
Voor teak meubelen binnen in huis, is het belangrijk dat er een voldoende hoge en liefst stabiele vochtigheidsgraad behouden wordt. Grote fluctuaties van temperatuur en vochtigheid, zeker op korte termijn, gaat het hout sterk werken en mogelijks barsten gaan vertonen. Maw een stabiele en voldoende hoge vochtigheid en temperatuur aanhouden in de woning is belangrijk om lang plezier te beleven aan deze bijzonder duurzame houtsoort.